Hur får jag mitt stickade plagg att hålla?

28.1.2020

Du skaffade det där stickade plagget som skulle vara av hög kvalitet och kostade ganska mycket pengar. Vad ska du nu göra för att få det att hålla så länge som möjligt? Du kan göra vissa avgörande beslut redan när du skaffar ditt plagg.

Använd plagget rätt. En tunn tröja klarar inte vilka påfrestningar som helst, liksom en tjock och varm tröja inte är bästa valet när du exempelvis ska vandra. Välj rätt plagg för rätt ändamål, då förlänger du plaggets livslängd och får en behagligare upplevelse. Plaggen skiljer sig från varandra genom hur slitstarka de är samt hur de känns mot huden.

Underhåll ditt stickade plagg på rätt sätt och ta hand om det för att ge det en lång livslängd.

För att få så bra plagg med så komplett slutresultat som möjligt avgör vi på Alpa från plagg till plagg vilken garnkvalitet vi använder oss av i respektive plagg. Vi har tre olika garnkvalitéer; Fine Special (FS), Baby Alpaca och Royal Alpaca.

  • Fine Special är det garn vi använder i de flesta av våra plagg. Garnet klarar slitage allra bäst och blir härligt mjukt allt eftersom plagget används.
  • Baby Alpaca-kvalitén är finare och mjukare än FS. Kvalitén används framför allt till slätstickade plagg samt mössor och sjalar. Baby Alpaca står inte emot slitage lika väl, men vi kompenserar det genom en fastare stickning för att få hållbara plagg.
  • Vår tredje och finaste alpackakvalitet är Royal Alpaca, som vi har kombinerat med silke i vår modell Pearl. Kvalitén passar plagg som är tänkta att vara tunna och svala.

 

Stickade plagg nöts vid användning, oavsett kvalitet

Stickade plagg är mer känsliga för slitage än tygkläder. När stickat kommer på tal minns många ärvda plagg som tillverkats för många decennier sedan, men som fortfarande är i bruk. Det kan ge oss fel bild av vad vi ska ha för förväntningar på stickade kläder överlag.

Ofta har dessa ärvda skatter blivit toviga på ytan och är stickade av ett tjockt garn. När slitaget är mångdubbelt i jämförelse med exempelvis vår mest populära modell Drizzle är de verkligen hållbara, men känns inte alltid så härliga att ha på sig.

Ofta är det bra att tänka på att inte endast tiden nöter på våra plagg, utan även användningen. När man hittar ett favoritplagg som man vill klä på sig flera gånger i veckan, kan det få lika många användningstimmar som farmors sekelgamla stickade tröja som hänger längst in i garderoben (troligen är den lappad och lagad under åren som gått).

 

Fibrerna är olika slitstarka

För att förbättra slitstyrkan i ullfibrer blandar man den oftast med polyamid eller polyester. Oftast grundar det sig i att man vill ha kläder som håller längre, men problemfritt är det inte.

När alpackaull blandas med dessa kommer de överlägsna egenskaperna hos alpackaull, såsom andningsförmåga och dess värmande egenskaper inte till sin fulla rätt. Dessutom är plagg som är tillverkade av många olika fibrer praktiskt taget omöjliga att återvinna.

Stickade plagg av 100% alpackaull är hållbara och håller i stort sett flera år och ser som nya ut fast de används flitigt, frånsett de svårt utsatta områdena där plagget utsatts för kraftigt slitage. Mest utsatta är ärmsluten och armbågarna som belastas extra mycket, särskilt för dig som använder ditt plagg på kontoret.

Plagg som egentligen är för små sett till storleken får ofta utnötta armhålor på grund av fukt, uttänjning och gnuggning. Utan bra underhåll och kontinuerlig service kan ett sådant stickat plagg nötas sönder onödigt snabbt vid användning.

 

Tips för underhåll av stickade plagg

Du vill troligen att ditt plagg ska bibehållas så bra som möjligt så länge det bara går! Det är bra att gå igenom plagget så ofta du kan och laga och fixa det vid behov. Här får du tips på hur du får en längre livslängd till ditt plagg så att det håller sig vackert i flera år framöver:

  1. Låt plagget vila mellan användningarna så att fibrerna kan återhämta sig i lugn och ro. Om du har två olika stickade favoritplagg som du kan turas om mellan är det allra bäst.
  2. Om plagget exempelvis tänjts ut vid armbågarna rekommenderas ångning så att de får tillbaka sin ursprungliga form. På detta sätt blir plagget tjockare och tätare. Genom att ånga plagget kan du även släta till en skrynklig yta och till och med anpassa längden på plagget en aning.
  3. Undvik att gnida plagget mot skrovliga och nätliknande ytor. Till exempel skaver ryggsäckar, väskremmar och kontorsstolar på plagget och gör garnet lösare och nöter ner det. En stickyta som blivit för tunn går det lätt hål i.
  4. Vik ärmsluten dubbelt. Ett dubbelvikt ärmslut håller sig upp till fyra gånger längre mot slitage. Ett utnött ärmslut kan lagas genom att vändas ut och in. Sy sedan fast ärmslutet diskret på insidan av ärmen.
  5. Om stickytan på plagget har blivit tunt men besparats från hål kan ytan förstärkas genom att fästa stärkande tyg på insidan av plagget.
  6. Om det blivit hål i plagget på grund av att det har fastnat i något, eller om garnet har gått av bör det lagas så snabbt som möjligt.
  7. Dra in eventuella garnändar som sticker upp till avigsidan av plagget med exempelvis en virknål. På detta sätt besparar du dig ifrån värre skador och ytan håller sig fin.
  8. Om armbågarna utsätts för kontinuerligt slitage exempelvis på kontoret bör du fästa armbågslappar på plagget redan i förväg. Det är självklart även möjligt att sy fast armbågslappar på plagget i efterhand.
  9. Underhåll och serva alltid ytan på plagget vid behov om exempelvis noppor har uppstått på en slitageyta. Du kan till exempel använda dig av en kashmirkam eller nopptrimmer.

En oslagbar funktionalitet för ullkläder är att de naturligt avvisar smuts. Oftast räcker det med att vädra plagget och vid behov avlägsna fläckar med en fuktig trasa. Kom ihåg att följa tvättinstruktionerna om ditt plagg kräver en mer utförlig tvätt!

 

Här hittar du mer information om alpackaull!

0 0 votes
Article Rating
Prenumeration
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top