Ansvarstagande produktion

Produktionsländer

Alpas produktion är ansvarsfull och av hög standard. Vi tillverkar våra stickade kläder i Litauen, där vår produktionsanläggning har vunnit utmärkelser gällande personalens välbefinnande och innovation inom stickningsindustrin.

Mössorna stickas i Finland och halsdukarna är vävda i Peru.

Fiber och garn

I Peru behandlas alpackorna med respekt eftersom alpackan är ett respekterat djur både kulturellt och historiskt och de är mycket värdefulla. Alpackorna behandlas väl även på grund av att de förökar sig väldigt långsamt och föder ett föl åt gången.

Den alpackaull vi använder kommer från en peruansk leverantör som vi har samarbetat med sedan 2012 - sedan Alpa® grundades.

Att undvika svinn

Alpas plagg formstickas alltid när det är möjligt. Det resulterar i att minimalt med material klipps bort från de färdiga produkterna.

Misslyckade prototyper repas upp och lindas tillbaka på trådspolarna. Defekta produkter som klassas som andrasortering hamnar inte i papperskorgen och bränns inte utan säljs till ett lägre pris i vår webbutik.

Alpas plagg stickas i Litauen där Alpa® har två samarbetspartners.

Vid vad av samarbetspartners är professionalism, personalens välbefinnande och effektiv kommunikation viktigt för oss. Dessutom är arbetarnas rätt att organisera sig, lämplig lön, lagenlig arbetstid och arbetssäkerhet mycket viktigt. Vi vill upprätthålla ett långt samarbetsförhållande som bygger på starkt förtroende mellan båda parter och en rak och ärlig kommunikation.

Du kan läsa mer om produktionen av våra stickade plagg här.

Vi besöker våra produktionsanläggningar regelbundet. Vi förstår dock att detta i sig inte garanterar goda arbetsförhållanden. Därför betonas vikten av långvariga kundrelationer och ömsesidig öppenhet och förtroende. Vi har direktkontakt med fabrikerna varje vecka. På detta sätt blir kontrollen och hanteringen av en ansvarsfull produktion även effektiv och möjlig att efterleva.

Våra mössor tillverkas hos två leverantörer i Finland. Sjalarna i vårt sortiment tillverkas i Peru och tvättmedlet i Finland.

En lämplig stickfabrik som uppfyllde våra kriterier hittade vi i Litauen 2016. År 2019 när produktionen ökade var det dags att hitta en annan stickfabrik i Litauen, så att vi kunde möta efterfrågan på våra stickade plagg.

Den ena fabriken i Litauen har både ISO 9001- och ISO 14001- samt EMAS-standard.

Våra produkter är förpackade i en 100% återvinningsbar och återanvändbar förpackning, med vilken det också är möjligt att returnera alla bytes- och returprodukter. Vi uppmuntrar våra kunder att välja ett ännu mer miljövänligt alternativ än papper: RePack.

RePack är ett prisbelönt förpackningsmaterial och retursystem utvecklat av ett finskt företag. RePacks förpackningar är tillverkade av återvunnen plast och en förpackning håller för användning i genomsnitt 20 gånger. Förpackningen är tillverkad av 100% återvinningsbar polypropen.

Back to top