Alpackaull – kungarnas fiber

 

Alpackan har en av världens finaste ullsorter och den lever tusentals meter upp i Andernas höga berg.

Våra högkvalitativa plagg tillverkas av alpackaull tack vare dess unika egenskaper.

 

Garnkvalitéerna vi använder:

Fine Special Alpaca: Kvaliteten som vi använder mest. Den ökar hållbarheten i plagg som har ytstruktur. Basmaterial i ett högkvalitativt stickat plagg.

Baby Alpaca: Mycket mjuk fiberkvalitet. Används i tätstickade plagg med slät yta samt vävda sjalar. Baby Alpaca är inte – namnet till trots – från alpackaföl, utan det är en benämning av finare ullkvalitet. När alpackorna klipps uppnår bara en liten del av ullen kvalitetsklassificeringen Baby Alpaca.

Premium Baby Alpaca: Den finaste alpackakvaliteten som går att hitta, som vi blandat med världens mest värdefulla och bästa silke. Mullbärssilke, som är väldens finaste silke går endast att få från silkesfjärilar som livnär sig på mullbärsblad. Fibret är fint, tunt och mjukt. Sällsynt och mycket fin fiberkvalitet. Används exempelvis i våra silke-alpackasjalar samt i våra tunnaste plagg.

70 % Premium Baby Alpaca 30 % Mulberry-silke: Lyxig materialkombination. Lätt, slätt med fin lyster.

70 % Baby Alpaca 30 % Linne: Det mjuka Baby Alpackagarnet kompletterar linnets stadga och styrka samtidigt som det kompenserar linnets strävhet.

Släta fibrer

Alpackans ullfibrer är släta och inte fjälliga som andra typer av ullfibrer brukar vara, vilket gör att materialet känns lent mot huden. Utöver den lena känslan ger alpackaullens släta fibrer ullen en vacker glans.

Alpackans släta fibrer är naturligt smutsavvisande och därför behöver våra högkvalitativa plagg i princip aldrig tvättas – vädring räcker långt!

 

Långa fibrer

Alpackaullens fibrer är mycket långa – i bästa fall upp till tio centimeter!

Fiberlängden är en av orsakerna till att plagg av alpackaull inte noppar sig nämnvärt.

 

Värmande

Om du inte gillar att frysa har vi en glädjande nyhet till dig: alpacka anses vara ett av de varmaste ullmaterialen.

Alpackaull har luftfickor i fibrerna som gör den mycket värmeisolerande. Stickade plagg av alpackaull har också en matt och mjuk yta som blir finare i takt med att plaggen används och alpackaullen hjälper dig att hålla dig lagom varm.

 

Andningsförmåga

Alpackaull kan förflytta fukt på ett mer effektivt sätt än andra ullmaterial. Det gör att den känns härlig och torr närmast huden – även när du rör på dig eller blir varm. Även om alpacka är ett mycket värmande material känns det inte för varmt och det är tack vare att materialet andas.

Känslan av alpackaullen är nästan magisk och svår att beskriva med ord – den måste upplevas!

 

 

Alpackan, djurhållningen och hållbarhet

Alpackorna i Peru är mestadels halvvilda och hjordarna samlas ihop när ullen ska klippas. I Peru behandlas alpackorna med respekt eftersom alpackan är ett respekterat djur – både kulturellt och historiskt – och de är mycket värdefulla. I Inkariket var alpackorna reserverade för kungligheterna och makthavarna. Det är inte så konstigt eftersom den sällsynta alpackans ull är mycket mjukare, varmare och mer hållbar än fårull. Alpackaullen är också lämplig för personer med ullallergier, eftersom den inte innehåller lanolin.

Alpackan är mer skonsam mot sin omgivning än får och getter. De har mjuka trampdynor som inte orsakar erosioner och alpackan äter inte upp växterna med rötterna. Även klippningen av alpackorna är ett viktigt arbete i djurhållningen, eftersom dess tjocka päls blir för varm på sommaren. Största delen av djuren är lugna under klippningen, vissa rent utav njuter av det. Alpackaull är alltid mulesingfritt.

 

Alpackaull bör köpas från ansvariga och kompetenta leverantörer. Vi har samarbetat med samma peruanska garnleverantör sedan 2012 som har specialiserat sig på produktion av alpackaull, med kunskap om de bästa och mest ansvarsfulla metoderna för behandling av alpackor.

En av de bästa egenskaperna hos alpackaull är att den inte innehåller lanolin. Därför är det lättare att rengöra alpackaull än fårull och den kräver inte heller några starka kemikalier eller rengöringsmedel. Utöver detta är alpackaull även lämplig för ullallergiker. För rengöring av alpackaull räcker det oftast med vädring och ett par drag med klädborsten. Alpackaull är ett miljösmart val som inte ökar miljöbelasningen med onödig tvätt.

 

Alpackor finns bara i en begränsad mängd i världen, uppskattningsvis cirka 4 miljoner – i jämförelse finns det till exempel hisnande 450 miljoner kashmirgetter. Alpacka är en fantastisk men sällsynt fiber och våra upplagor är små och tillgången på alpackaull varierar. 

Back to top