ALPACKA – KONUNGARNAS ULLFIBER!

ALPACKORNA som lever flera tusen meter högt upp i Andernas höjder har med sina unika ull-egenskaper ett av de finaste fibrerna i världen . Dess magiska beröring är svår att beskriva med ord – det är något du själv måste uppleva. Alpackans nära släkting, vikunjans ull är det mest värdefulla fibermaterialet i världen.

PERUS alpackor lever oftast halvvilda och flockarna samlas in då ullen ska klippas. I Peru behandlas alpackan med respekt – alpackan är kulturellt och historiskt sett ett respekterat djur av peruanerna och alpackorna är värdefulla. I Inkariket var alpackan endast reserverad för härskarna och kungligheterna – inte undra på, eftersom den sällsynta alpackans ull är mjukare, samt lenare och varmare och mer hållbart än fårull. Den lämpar sig även för ullallergiker.

ALPACKAN är mer försonlig mot sin miljö än vad getter och får är – dess mjuka tassar förstör inte marken och de äter inte upp växterna med rötterna. Ullklippningen är också en viktig del av vården av alpackan eftersom den tjocka ullen är för varm på sommaren. Största delen av flocken förhåller sig med ro när de ska klippas. En del, som vi bevittnat njuter av det. Alpacka är alltid mulesingfri.

DET finns uppskattningsvis cirka 4 miljoner alpackor i världen, jämfört med exempelvis cashmeregetter som det finns över 450 miljoner av. Vår produktion är liten eftersom alpacka är ett mycket sällsynt material trots sin utmärkta funktionalitet och tillgången på ullen varierar.

Kvalitéer:

Fine Special Alpaca – Vår vanligaste kvalitet. Ger hållbarhet till våra stickade plagg med särskild ytstruktur.
Baby Alpaca – Mycket mjuk fiberkvalitet. Används i fasta och släta stickytor och vävda sjalar.
Premium Baby Alpaca – Mycket sällsynt och extremt fin fiberkvalitet. Används exempelvis i våra silkes-alpackasjalar.

Vi använder oss endast av ekologiskt producerat garn. Garnet är certifierat med både GOTS (Global Organic Textile Standard) och OEKO-TEX® 100 (fritt från hälsovådliga kemikalier) standard.