Kvalitativa naturmaterial

Vi använder bara de finaste och mest högkvalitativa naturmaterialen i våra produkter. Alpackan, som har ett av världens finaste ullsorter, lever tusentals meter upp i Andernas höga bergsmassiv. Alpackaull är det viktigaste materialet i våra produkter tack vare dess underbara egenskaper.

Om du inte tycker om att frysa har vi goda nyheter för dig: alpacka anses i allmänhet vara ett av de varmaste ullmaterialen. Alpackafiber har luftfickor som gör ullen mycket värmeisolerande. Ytan på stickade plagg av alpackaull skapar också en vacker, matt mjuk yta som gör att plagget känns ännu varmare.

Alpackaullfibrerna är släta och har inte samma fjälliga ytan som är typisk för annan typ av ull. Därför känns den behagligt len och slät. Fibrernas släthet ger också alpackaullen sin karakteristiskt vackra glans.

Den släta fibern stöter effektivt bort smuts, så behovet av att tvätta våra högkvalitativa plagg är praktiskt taget obefintligt – vädring räcker. En av de bästa egenskaperna hos alpackaull är att den inte innehåller lanolin. Detta gör det lättare att rengöra alpackaull än fårull och kräver inte några starka kemikalier eller rengöringsmedel. Utöver detta är alpackaull även lämplig för ullallergiker.

Fibrerna i alpackaull är mycket långa – i bästa fall tio centimeter! Långa fibrer är ett av de främsta anledningarna till att stickade plagg i alpackaull håller bra utan att noppa sig.

Alpackaull kan förflytta fukt mer effektivt än andra ullmaterial. Mot huden känns den härligt och torr även när du rör på dig eller blir varm. Även om alpackaull är ett mycket värmande material känns det inte för varmt, tack vare dess utmärkta andningsförmåga. Du kommer alltid att känna dig lagom varm.

Alpackaullens magiska beröring är svår att beskriva med ord, den måste upplevas.

Ett ansvarsfullt alternativ

Vi använder naturliga material i våra produkter, oftast 100% alpackaull. Ju mindre olika material som används, desto lättare är det att återanvända och återvinna produkterna. Detta är ytterligare en anledning till att våra stickade kläder exempelvis inte innehåller elastan eller akryl, vilket skulle göra det svårt att återvinna produkten. Alpacka tål också en mycket kritisk granskning tack vare sin hållbarhet och sina värmande egenskaper. Eftersom endast vädring och borstning av den stickade ytan ofta är tillräcklig för rengöring av produkter tillverkade av alpackaull, är klimatbelastningen som orsakas av att produkten tvättas också mycket liten. Livscykeln för en produkt gjord av alpackaull är därför lång.

I Peru lever alpackorna halvvilda och hjordarna samlas ihop när ullen ska klippas. I Peru behandlas alpackorna med respekt eftersom alpackan är ett respekterat djur både kulturellt och historiskt och de är mycket värdefulla. I Inkariket var alpackorna reserverade för kungligheterna och makthavarna, inte konstigt, eftersom den sällsynta alpackans ull är märkbart lenare, varmare och mer hållbar än fårull.

Alpackor finns bara i en begränsad mängd i världen; uppskattningsvis cirka 4 miljoner. Av kashmirgetter finns det 450 miljoner. Alpacka är tack vare sina unika egenskaper ett fantastiskt men sällsynt fiber men våra upplagor är små och åtkomsten på Alpackaull varierar.

Alpacka är mer skonsam mot sin miljö än får och getter. Dess mjuka trampdynor orsakar inga erosioner och alpackan äter inte upp växterna med rötterna. På så vis fortsätter växten att växa även efter att alpackan har ätit. Studier har även visat att kameldjur, där alpackan ingår, äter mindre i förhållande till idisslande arter som exempelvis får. Således är metanutsläppen från alpackor ännu lägre än från får.

Alpackaull bör köpas från ansvariga och kompetenta leverantörer. Även klippningen av alpackorna är ett viktigt arbete i djurhållningen, eftersom dess tjocka päls blir för varm på sommaren. Största delen av djuren förhåller sig med ro till klippningen, vissa rent utav njuter av det. Alpacka är alltid mulesing-fritt. Vi har samarbetat med samma peruanska garnleverantör sedan 2012 som har specialiserat sig på produktion av alpackaull, med kunskap om de bästa och mest ansvarsfulla metoderna för behandling av alpackor.

“Rättvist producerat med hållbar design. Vi vill vara ett relevant alternativ till fast-fashion.”

Är ullen Alpa använder sig av etisk?

När material av animaliskt ursprung används uppstår alltid frågor om etik behandlingen av djuren. Vår garnleverantör har en egen alpackafarm som bidrar till en liten del av all alpackaull som de använder. De använder sig av väldigt mycket ull och den största delen kommer från små eller medelstora alpackafarmare som har egna alpackaflockar. All alpackaull som vi använder kommer från dessa lokala producenter. För att vara 100 % säkra på var ullen kommer ifrån skulle vi få lov att föda upp alpackorna själva. Det är varken klokt eller lönsamt. Många enskilda producenter är också mycket små och kan därför inte tillgodose våra behov på egen hand, så en grossist är den enda potentiella partnern för oss.

Tillförlitligt samarbete

Vi har en ömsesidig tillförlitlighet och respekt med vår garnleverantör, som vi har uppnått genom långvariga relationer. Ändå är uppfödandet, djurhållningen samt en etisk och ansvarsfullt fungerande hantering av Perus alpackor ett viktigt steg i en än mer ansvarstagande ullproduktion. Troligen är detta en lång process, eftersom vi inte har någon direktkontakt med ursprungsproducenterna. Vi vill vara öppna gällande dessa frågor och berättar mer, när vår utredning fortskridit.

Garntyperna som vi använder:

Fine Special Alpaca: Kvaliteten som vi använder mest. Den ökar hållbarheten i plagg som har ytstruktur. Basmaterial i ett högkvalitativt stickat plagg.

Baby Alpaca: Mycket mjuk fiberkvalitet. Används i fasta stickade plagg med slät yta samt vävda sjalar. Baby Alpaca är inte – namnet till trots – från alpackaföl, utan det är en benämning av finare alpackakvalitet. När alpackorna klipps uppnår bara en liten del av ullen kvalitetsklassificeringen Baby Alpaca. Den sällsynta men högsta kvaliteten av denna fiber är eftertraktad och är därför mer exklusiv än Fine Special-kvaliteten.

Premium Baby Alpaca + Mulberry silke: Den finaste alpackakvaliteten som går att hitta, som vi blandat med världens mest värdefulla och bästa silke. Mullbärssilke, som är väldens finaste silke går endast att få från silkesfjärilar som livnär sig på mullbärsblad. Fibret är fint, tunt och mjukt. Silkets fiber kan vara upp till en kilometer långt. Sällsynt och mycket fin fiberkvalitet. Används exempelvis i våra silke- och alpackasjalar samt i våra tunnaste plagg.

Back to top