FAQ

Tänjs alpackaullplagg ut vid användning?

Uttänjningen är minimal. Om stickningen trots allt ändå känns lite åtstramande någonstans anpassar den sig efter användaren efter ett tag.

Plagget kan också tänjas genom ångning. Eftersom det här är ett naturlig fiber, kan plagget även på samma sätt, genom ångning återställas till sin ursprungliga form.

Här hittar du mer information om hur du formar ditt plagg. 

Hur står sig Alpas stickade plagg mot noppor?

Alla ullprodukter noppar sig litegrann, men stickade kläder av alpacka noppar sig väldigt mycket mindre i jämförelse med andra ullkläder.

Noppor uppstår genom att ullfibrerna sticker upp från ytan och fastnar i varandra och bildar buntar.

Alpacaullens fibrer är väldigt långa, vilket gör att att färre individuella fibrer stiger upp till ytan av stickningen. På så sätt bildas inte buntar lika lätt som i kortfibermaterialen. Alpacaullfiberns yta är även synnerligen slät, vilket gör att fibrerna inte fastnar i varandra lika lätt. Ett plagg som använts aktivt och vars yta mjuknat ser väldigt bra ut även efter en långt tids användande och noppas väldigt lite, om ens alls.

Ju hårdare plagget är stickat, desto mindre noppas det.

Obs! För en mer utförlig artikel om noppbildning, läs här.

Kanten på plagget har rullat sig, är det normalt och vad ska jag göra?

På vissa plagg, som Hazy och Twilight är nederkanten resårfri, vilket ger plagget egenskapen att kanten naturligt rullar sig. Om du önskar en rak kant kan du stryka plagget eller med strykjärnets ångfunktion ånga plagget samt rulla tillbaka kanten i motsatt riktning.

Vilken storlek passar mig?

Vi rekommenderar dig din vanliga storlek. På produktsidans nedre del finner du noggrannare mått och i produktbeskrivningen noggrannare rekommendationer.

Jag fick just mitt nya plagg, men det känns hårdare än jag föreställt mig – vad beror det på?

Stickade plagg tillverkade med stickmaskin känns till en början lite hårda jämfört med handstickade produkter.

Stickytan görs tät så att stickningen ska vara hållbar. I stickprocessen har spänningar skapats i materialet, men det mjuknar med tiden och anpassar sig efter dig. Allt eftersom plagget används bildas en mjuk tunn ”dunbädd” på stickytan, vilket gör att plagget med fördel kan användas direkt mot huden efter ett tag.

Du kan påskynda uppmjukningen genom att ånga plagget med ditt strykjärn.

Kan jag byta/ returnera en produkt som jag köpt i webbshopen om den inte passar?

Självklart! Vi erbjuder dig 100% nöjdhetsgaranti på alla våra produkter samt 30 dagars bytes och returrätt. Byte och retur är enkelt och du får en guide om hur du går tillväga med den produkt du beställt. Retur och byte är gratis.

Går det att prova Alpa-plagg någonstans?

Naturligtvis; du kan beställa produkter för att prova hemma – vi erbjuder dig gratis retur.

Har ni återförsäljare?

Just nu säljer vi bara våra plagg i vår egna webbshop.

Varför tillverkas Alpas plagg i Litauen?

Vi tillverkar våra stickade kläder i Litauen främst på grund av den högre kvalitén. Det blir inget spill i formstickningsprocessen och plagget repas inte upp om sömmen brister. Vi tillverkar våra mössor i Finland. Du kan se vår produktion via vårt bildreportage!

Är Alpas alpackaull etiskt?

Ja. Våra garnleverantörer arbetar i enlighet med principerna för rättvis handel och deltar i välgörenhetsprogram.

Djuren behandlas bra och alpacka är ett mycket viktigt och respekterat ”nationaldjur” för Peruanerna. Vi har gjort flera besök hos våra garnleverantörer i Peru.

I vilken typ av fabrik är de stickade plaggen tillverkade?

Den litauiska fabriken är en modern produktionsanläggning som har fått flera utmärkelser för sin kvalitet, innovation och sina satsningar på personalhälsa. De anställda på fabriken får högre lön än vad kollektivavtalet reglerar. Du kan ta en titt på produktionen här!