FAQ

Snabb leverans, 1-4 dagar. 30 dagars gratis byten och returer!

Vi har satt ihop en lista på frågor som ställs ofta, förhoppningsvis hittar du svar här. Om du ändå undrar över något mer, kontakta oss gärna.

Tänjs alpackaullplagg ut vid användning?

Uttänjningen är minimal. Om stickningen trots allt ändå känns lite åtstramande någonstans anpassar den sig efter användaren efter ett tag.

Plagget kan också tänjas genom ångning. Eftersom det här är ett naturlig fiber, kan plagget även på samma sätt, genom ångning återställas till sin ursprungliga form.

Här hittar du mer information om hur du formar ditt plagg.

Kan jag byta/ returnera en produkt som jag köpt i webbshopen om den inte passar?

Självklart! Vi erbjuder dig 100% nöjdhetsgaranti på alla våra produkter samt 30 dagars bytes och returrätt. Byte och retur är enkelt och du får en guide om hur du går tillväga med den produkt du beställt. Retur och byte är gratis.

Kanten på plagget har rullat sig, är det normalt och vad ska jag göra?

På vissa plagg, som Hazy och Twilight är nederkanten resårfri, vilket ger plagget egenskapen att kanten naturligt rullar sig. Om du önskar en rak kant kan du stryka plagget eller med strykjärnets ångfunktion ånga plagget samt rulla tillbaka kanten i motsatt riktning.

Hur står sig Alpa®-plagg mot noppor?

Alla ullprodukter noppar sig litegrann, men stickade kläder av alpacka noppar sig väldigt mycket mindre i jämförelse med andra ullkläder.

Noppor uppstår genom att ullfibrerna sticker upp från ytan och fastnar i varandra och bildar buntar.

Alpacaullens fibrer är väldigt långa, vilket gör att att färre individuella fibrer stiger upp till ytan av stickningen. På så sätt bildas inte buntar lika lätt som i kortfibermaterialen. Alpacaullfiberns yta är även synnerligen slät, vilket gör att fibrerna inte fastnar i varandra lika lätt. Ett plagg som använts aktivt och vars yta mjuknat ser väldigt bra ut även efter en långt tids användande och noppas väldigt lite, om ens alls.

Ju hårdare plagget är stickat, desto mindre noppas det.

Obs! För en mer utförlig artikel om noppbildning, läs här.

Jag fick just mitt nya plagg, men det känns hårdare och stickigare än jag föreställt mig – vad beror det på?

Stickade plagg tillverkade med stickmaskin känns till en början lite hårda jämfört med handstickade produkter.

Stickytan görs tät så att stickningen ska vara hållbar. I stickprocessen har spänningar skapats i materialet, men det mjuknar med tiden och anpassar sig efter dig. Allt eftersom plagget används bildas en mjuk tunn "dunbädd" på stickytan, vilket gör att plagget med fördel kan användas direkt mot huden efter ett tag.

Du kan påskynda uppmjukningen genom tvätta plagget eller ånga plagget med ditt strykjärn.

Är Alpas alpackaull etiskt, hur mår djuren?

Ja, det är etiskt. I Peru behandlas alpackorna med respekt eftersom alpackan är ett respekterat djur både kulturellt och historiskt och de är mycket värdefulla. Alpackorna lever halvvilda och hjordarna samlas ihop när ullen ska klippas. Det är ett viktigt arbete i djurhållningen, eftersom dess tjocka päls blir för varm på sommaren. Största delen av djuren förhåller sig med ro till klippningen, vissa rent utav njuter av det. Vi har flertalet gånger hälsat på våra leverantörer och handplockat de bästa, både gällande djurhållning och arbetarnas välmående samt rättvis betalning av ullen till alpackauppfödarna.

Våra garnleverantörer arbetar i enlighet med principerna för rättvis handel och deltar själva i lokala välgörenhetsprogram. Djuren behandlas väl och alpacka är ett mycket viktigt och respekterat "nationaldjur" för Peruanerna.  Alpacka är alltid mulesing-fritt.

Går det att prova Alpa®-plagg någonstans?

Naturligtvis; du kan beställa produkter för att prova hemma - vi erbjuder dig gratis retur.

Vilken storlek passar mig?

Vi rekommenderar dig din vanliga storlek. Genom att bläddra i produktbilderna finner du noggrannare mått och i produktbeskrivningen finns noggrannare produktspecifikationer.

Har ni återförsäljare?

Just nu säljer vi bara våra plagg i vår egna webbshop.

Varför tillverkas Alpas plagg i Litauen?

Vi tillverkar våra stickade kläder i Litauen främst på grund av den högre kvalitén. Det blir inget spill i formstickningsprocessen och plagget repas inte upp om sömmen brister. Vi tillverkar våra mössor i Finland.

I vilken typ av fabrik är plaggen tillverkade?

Den litauiska fabriken är en modern produktionsanläggning som har fått flera utmärkelser för sin kvalitet, innovation och sina satsningar på personalhälsa. De anställda på fabriken får högre lön än vad kollektivavtalet reglerar. Du kan se vår produktion här!

Vad är det för skillnad på garnkvalitéerna?

Garnkvalitéerna vi använder:

Fine Special Alpaca: Kvalitén vi använder oss av allra mest. Ökar hållbarheten i plagg som har ytstruktur. Basmaterial i ett kvalitativt stickat plagg.

Baby Alpaca: Mycket mjuk fiberkvalitet. Används i fasta stickade plagg och plagg med slät yta samt stickade sjalar. Baby Alpacka är inte, namnet till trots från alpackaföl, utan det är en benämning av finare alpackakvalité. När alpackorna klipps uppnår bara en liten del av ullen Baby Alpacka kvalitetsklassificering. Den sällsynta men högsta kvalitén av detta fiber är eftertraktat och klassas därför som mer exklusivt än Fine Special kvalitén vi använder oss av i vanliga fall.

Premium Baby Alpaca: Sällsynt och mycket fin fiberkvalitet. Används exempelvis i våra silke/ alpackasjalar.

Royal Alpaca: Den allra bästa och finaste alpackakvalitén. Används i fina silkes/ alpackagarner.

Back to top