“Inom oss tändes en låga”

Snabb leverans, 1-4 dagar. 30 dagars gratis byten och returer!

Vårt två månader långa äventyr mitt i den sydamerikanska regnskogen och bland dess blånande berg var inte förgäves:

vi hittade en sällsynt och spektakulär skatt – alpackans ull. I bergen, när temperaturen växlade från varm till iskall, höll de stickade plaggen som vi köpt på plats oss precis lagom varma. Vi kunde knappt tro att det var sant, att ett sådant fantastiskt material ens existerade.

Inom oss tändes en låga, vi ville dela med oss av denna skatt och bestämde oss för att göra det så bra vi någonsin kan. Vi kombinerar de bästa naturmaterialen, tidlös design och ansvarsfull, europeisk tillverkning med hållbart framtagna garner.

Vi tror på skandinavisk, stilren och tidlös design. Våra kläder designas i Finland av våra designers i samarbete med våra kunder och teamet på Alpa®. Våra plagg sticker ut ur mängden med sina unika stickade ytor samt sin hållbara och tidlösa design.

Vi använder endast de bästa naturmaterialen. Hållbara kläder som ska vara slitstarka och hålla länge måste också vara praktiska. Det är av största vikt för oss att kläderna också andas, känns bra på kroppen och tål att användas på riktigt. Garnet, som vi noggrant har valt ut under våra platsbesök, kommer från alpackornas hemland Peru.

Alpas hållbarhetsrapport 2021

Läs rapporten här!

Alpas produktion är ansvarsfull och håller högsta standard. Vi tillverkar våra mössor i Finland och våra stickade plagg i Litauen, där vår moderna produktionsanläggning har vunnit flera utmärkelser. Allt stickarbete sker i Finland och Litauen med moderna Stoll-stickmaskiner. Alpa®-plaggen formstickas alltid när det är möjligt. Fördelen med den tillverkningsmetoden är att plaggens sömmar inte kan repa sig så långt att plagget blir förstört om ett garn går av. Tack vare formstickningen (Fully fashioned) behöver vi inte heller klippa bort överflödigt material från plaggen, och på så sätt skapas minimalt med avfall.

 

Våra materialleverantörer har bundit sig till vårt etiska regelverk. Vi har besökt våra garnleverantörer i Peru flertalet gånger. Vi köper in sjalarna direkt från vår garnleverantör. Alpackan behandlas med stor respekt i Peru och djuret är mycket viktigt för lokalbefolkningen både kulturellt och historiskt. Mjuk alpackaull är också ett bra val för miljön – alpackan trampar inte sönder odlingsmarkerna och äter inte upp födan med rötterna, så att växterna får fortsätta växa.

 

Back to top