Skötsel och rengöring av produkter

25.10.2016

Dessa anvisningar gäller inte endast Alpa-produkter utan även för tvätt och skötsel av andra ylleplagg.

Alpas plagg rengör du i första hand genom att vädra det. Tack vare naturfibrer är den mjuka alpackaullen smutsavvisande. Smutsen avlägsnas när plagget expanderar och krymper vid vädring. Alpas plagg behöver inte tvättas regelbundet, som kläder av andra material.

Enstaka fläckar avlägsnas enklast med en fuktig trasa.

Om du inte får plagget rent genom att vädra och torka av det är nästa steg att tvätta det för hand eller i maskin:

  • Tvätta för hand.
  • Använd anpassat tvättmedel för ylleplagg.
  • Bearbeta plagget till önskad form när det fortfarande är fuktigt.
  • Låt plagget torka på ett plant underlag – häng inte upp det!

Viktigt vid handtvätt är korrekt vattentemperatur, ylletvättmedel, skonsam tvätt utan att gnugga samt att plantorka plagget när det placerats i önskad form. Genom att vädra, torka av fläckar med en fuktig trasa, genom att följa tvättrekommendationerna håller du ditt plagg rent och vackert länge.

Noppbildning

Den långfibriga och elastiska alpackaullen är ett högkvalitativt naturfiber med låg risk för noppbildning. Om du använder ditt plagg väldigt aktivt kan det uppstå ludd eller noppor på det, men betydligt mindre än på plagg gjorda av billiga syntetiska blandmaterial eller andra fiberblandningar. Alpas plagg kan vid behov bearbetas med nopptrimmer eller genom att klippa bort ludd och noppor med sax. Var bara extra försiktig så att du inte klipper av trådarna!

Tänjning

Alpacka är ett slitstark och elastisk fiber som inte tänjs särskilt lätt. Vid aktiv användning kan plagget efter ett tag förlora formen eftersom maskorna kan ge med sig, exempelvis vid armbågarna. Ett av alpackaullens fenomenala egenskaper är att det som naturfiber reagerar bra på ånga från strykjärn och återfår sin ursprungsform med dess hjälp. Ånga ditt plagg med ångfunktionen på ditt strykjärn, använd medelvärme.

Forma och bearbeta plagget genom att ånga det

Med ånga och värme kan du lossa alpackafibrernas tag om varandra så att plagget kan tänjas ut eller krympas efter behov. Till bearbetningen behöver du bara ett ångstrykjärn, samt självklart ett strykunderlägg eller strykbord som tål varm ånga. Ångan kan du ställa in på maxtemperatur och stryktemperaturen ställer du in på ylle.

(När du formar plagget, observera att tänjningen och krympningen sedan återgår en smula till sin ursprungliga form. En krympt ärm tänjs alltså ut en bit och en uttänjd ärm krymper ihop lite från den längden du ville uppnå vid bearbetningen.)

db63274b-3baf-437d-a0ae-648219e3f2fd

Uttänjning av ylleplagg med strykjärn

Uttänjning av av plagg är relativt enkelt: Placera plagget på ett bord och ånga hela den del du vill tänja ut. Plagget sträcks ut åt ena hållet och stryks åt andra. Upprepa detta tills du uppnått önskat mått. Var försiktig, det bearbetade plagget reagerar snabbt på behandlingen. Om du tänjer plagget för mycket kan du enkelt korrigera det.

Krympning av ylleplagg med strykjärn

När du vill krympa ett plagg, ånga det så att det blir fuktigt, krama ihop det och låt det torka på bordet. Upprepa processen tills önskad form uppnåtts.

Krympningsprocessen går ungefär lika snabbt och enkelt som vid uttänjning.

Krympningsproceduren kan användas vid minskning av exempelvis ärmslut. Ett annat alternativ är att blöta ner ärmslutet med varmt vatten och krama ihop det försiktigt. Kom ihåg att undvika att gnugga plagget, så att inte stickytan filtar sig. Vid all bearbetning är det viktigt att låta plagget torka helt innan användning. Kom ihåg att plantorka plagget, så behåller det sin form. 

Comments are closed.

Back to top