Skötsel och rengöring av produkter

25.10.2016

Dessa råd gäller inte endast Alpas produkter utan även för tvätt och skötsel av andra ylleplagg.

Alpas plagg rengör du i första hand genom att vädra det. Alpackaull är andningsbar, mjuk och varm och är en naturligt smutsavvisande naturfiber. Därför behöver plaggen inte tvättas lika regelbundet som plagg av andra material.

Enstaka fläckar avlägsnas enklast med en fuktig trasa.

Om du inte får plagget rent genom att vädra och torka av det är nästa steg att tvätta det på ett försiktigt sätt:

  • Tvätta för hand.
  • Använd ett tvättmedel anpassat för ylleplagg.
  • Bearbeta plagget till önskad form när det fortfarande är fuktigt.
  • Låt plagget torka på ett plant underlag – häng inte upp det!

Viktigt vid handtvätt är korrekt vattentemperatur, tvättmedel för ylleplagg, skonsam tvätt utan att gnugga samt att plantorka plagget när det placerats i önskad form. Genom att vädra, torka bort fläckar med en fuktig trasa samt följa tvättråden håller du ditt plagg rent och fint länge.

Hur noppor bildas

Den långfibriga och elastiska alpackaullen är en högkvalitativ naturfiber med låg risk för noppbildning. Om du använder ditt plagg väldigt mycket kan det uppstå ludd eller noppor på det – dock betydligt mindre än på plagg som är gjorda av billiga syntetiska blandmaterial eller andra fiberblandningar. Vid behov kan en noppborttagare användas eller så kan man klippa bort ludd och noppor med en sax. Var bara extra försiktig så att du inte klipper av trådarna!

Töjning

Alpacka är en slitstark och elastisk fiber som inte töjer ut sig särskilt lätt. Om du använder plagget mycket kan det efter ett tag förlora formen och detta beror på att maskorna kan ge med sig, detta kan exempelvis ske vid armbågarna. En av alpackaullens fenomenala egenskaper är att den reagerar bra på ånga från strykjärn och kan återfå sin ursprungliga form med hjälp av den. Ånga ditt plagg med ett ångstrykjärn, använd medelvärme.

Forma och bearbeta plagget genom att ånga det

Med ånga och värme kan du lossa alpackafibrernas tag om varandra, så att plagget kan töjas ut eller krympas efter behov. Till bearbetningen behöver du bara ett ångstrykjärn samt en strykbräda eller ett underlag som tål varm ånga. Ångan ska du ställa in på maxtemperatur och stryktemperaturen ställer du in på ylle.

(När du formar plagget ska du vara uppmärksam på att töjningen och krympningen kommer att återgå lite till sin ursprungliga form. En ärm som har krympts kommer alltså att töjas ut en liten bit och en uttänjd ärm krymper ihop lite från den längden du ville uppnå vid bearbetningen.)

db63274b-3baf-437d-a0ae-648219e3f2fd

Använda ett strykjärn för att töja ut ett plagg

Att töja ut ett plagg är relativt enkelt: Placera plagget på ett bord eller en strykbräda och ånga hela den del du vill töja ut. Plagget ska sträckas ut åt ena hållet och strykas åt andra. Upprepa detta tills du uppnått önskad effekt. Var försiktig – det bearbetade plagget reagerar snabbt på detta. Om du töjer ut plagget för mycket kan du dock enkelt korrigera det.

Använda ett strykjärn för att krympa ett plagg

När du vill krympa ett plagg så ska du ånga det så att det blir fuktigt, krama ihop det och låta det torka på bordet. Upprepa processen tills önskad form har uppnåtts.

Krympningsprocessen går ungefär lika snabbt och enkelt som när du töjer ut ett plagg.

Krympningsproceduren kan användas när du har ett ärmslut som är för stort. Ett annat alternativ är att blöta ner ärmslutet med varmt vatten och krama ihop det försiktigt. Kom ihåg att undvika att gnugga plagget så att inte den stickade ytan filtar sig. Vid all bearbetning är det viktigt att låta plagget torka helt innan användning. Kom ihåg att plantorka plagget så att det behåller sin form.

Förvaring

Plaggen bör förvaras ihopvikta, inte hängande. Vid sommar eller vinterförvaring av plagget bör det läggas i en plastpåse och innan förvaring är frysning av plagget att rekommendera i ca en vecka, för att bli av med eventuella skadedjur.

 

Kommentarer är stängda.

Back to top