Inlägget gjort

Varför blir plagget noppigt?

Har du någonsin funderat över varför även dyra stickade plagg efter en tid blir noppiga? Många exklusiva varumärken sparar in på ullfibrernas kvalité, eftersom de flesta konsumenter inte kan identifiera ett blivande noppigt plagg förrän de använt det en tid. De värde fulla och dyra stickade plaggen blir då tyvärr snabbt fula.

Noppor på plagg skapas genom att de korta lösa fibrerna viras in i varandra och skapar små knippen, eller bollar av ull.

Det finns tre grundläggande anledningar till varför noppor bildas: sträva, korta eller tunna ullfibrer samt lös stickning.


Varför blir plagget noppigt? Orsak # 1: Sträva fibrer

Alla ullfibrer har fjäll som är som små krokar. De grovfjälliga fibermaterialen bildar med tiden små knippen av ull som river i huden.

Eftersom alpackaullens fiber och ytstruktur än minst sträv av ullfibrerna använder vi det i alla våra stickade plagg. Tack vare det valet är känslan av våra stickade kläder mycket mjuk och de noppar sig inte nämnvärt vid användning.


neule nyppyyntyy

Mikroskopbild av olika fibermaterial

Varför blir plagget noppigt? Orsak # 2: Korta fibrer

När stickningen är tillverkat av billigt kort fiber, letar sig många lösa ändar av fibrerna upp på stickytan. Ju fler fibrer du har desto lättare kommer de att bilda knippen och göra noppor på plagget. När du är ute och handlar kan du prova att plocka loss lite av ullen på stickytan och titta på dess längd. De billiga plaggens stickyta kan verka bra i butiken, men noppar sig snabbt.

(Alpackaull är värdefullt och har ett mycket långt fiber – de enskilda fibrerna kan vara upp till 5-10 cm långa.)

Fiber från vår Twilight.

Varför blir plagget noppigt? Orsak # 3: Stickmetod

Ju tätare plagget är stickat, desto färre är nopporna – de korta fibrerna lyckas då inte klamra sig fast i varandra. Ett tätt stickat ullfiber av låg kvalitet noppar sig dock inte, men är obehagligt att ha direkt mot huden. Därför stickas kläder av låg kvalitet löst så att de ska kännas bekväma i butiken. Sanningen avslöjas ofta efter en kort tids användning.

Om du vill hitta det mest slitstarka plagget, leta efter tätt stickade plagg. Löst stickade plagg av långfibrig alpacka är dock mycket hållbara: de mjuknar och burrar till sig vid användning, vilket har sin egen charm.

Hur åldras Alpas plagg – exempel

Twilight, efter drygt 100 dagars användning är det strama och tätstickade plagget fortfarande som nytt. Stickytan har inte burrat upp sig nämnvärt.

Crew Neck, efter 150 dagars användning. Den lite mer lösa stickningens yta har blivit mjuk och härlig – bättre än som ny!

 

Vi testar vart och ett av våra plagg personligen. Därför kan vi garantera att alla våra Alpa-plagg åldras med värdighet.