Varför blir plagget noppigt?

12.9.2017

Lästid ca. 1,5 min.

Du har säkert irriterat dig över att även dina dyra stickade plagg efter ett tag blir noppiga? Många av de exklusiva märkena sparar in på ullfibrernas kvalité, eftersom få konsumenter kan se om plagget kommer att bli noppigt efter en stunds användande. Det värdefulla plagget som du har investerat i blir tyvärr efter ett tag fult och noppor börjar bildas på ställen där plagget utsatts för slitage och friktion.

Genom att veta hur plagget är uppbyggt kan vi göra smartare val när vi vill minimera antalet noppor på plagget. Stickade plagg består av garn, som i sin tur består av fibrer som tvinnats ihop. Noppor (pilling på fackspråk) bildas genom att korta fibrer flyttar sig i garnet och trasslar in sig i varandra. De bildar små knippen, eller bollar av ull på plaggets yta. Fibrerna i garnet rör sig när du nöter på en viss yta på plagget, exempelvis under armarna, underarmarna eller om en väska gnider mot ryggen eller axlarna på plagget.

Det finns några få grundläggande orsaker till varför noppor bildas: sträva, korta eller tunna ullfibrer samt lös stickning.

 

Varför noppar sig plagget? Orsak 1: Sträva fibrer

Alla ullfibrer har fjäll, de fungerar som små krokar. De grovfjälliga fibermaterialen bildar med tiden små knippen av ull som river och känns otrevligt mot huden. Eftersom alpackaullens fiber och ytstruktur än minst sträv av ullfibrerna använder vi det i alla våra stickade plagg. Tack vare alpackaullen är känslan i våra stickade kläder mycket mjuk och de noppar sig inte nämnvärt vid användning.

Mikroskopbild av olika fibermaterial.

Varför noppar sig plagget? Orsak 2: Korta fibrer

När ett stickat plagg är tillverkat av ett ofta billigt, kort fiber letar sig snabbt många lösa fiberändar upp på stickytan. Ju fler korta fibrer i plagget desto lättare bildas noppor på ytan. När du står i butiken och ska välja plagg kan du prova att plocka loss lite av ullen på stickytan för att se hur långt det är. De billiga plaggens stickyta kan verka bra i butiken, men de noppar sig förvånansvärt snabbt. Alpackaull är ett av världens mest värdefulla ullfibrer, de enskilda fibrerna kan vara från 5-10 cm långa! 

 

Fiber från våran kofta Twilight.

Varför noppar sig plagget? Orsak 3: Stickmetod

En av de grundläggande faktorerna när du vill hitta ett plagg som står emot noppor är stickmetoden. Ju tätare plagget är stickat och ju hårdare garnet är tvinnat, desto färre blir nopporna. De korta fibrerna lyckas då inte klamra sig fast i varandra. Ett tätt stickat plagg med ullfiber av låg kvalitet noppar sig dock inte, men är obehagligt och hårt att ha direkt mot huden. Därför stickas kläder av låg kvalitet löst så att de ska kännas bekväma i butiken. Sanningen avslöjas ofta efter en kort tids användning och nopporna börjar göra sig synliga. 

Om du vill hitta ett så slitstarkt plagg som möjligt, leta efter tätt stickade plagg. Löst stickade plagg av långfibrigt alpackafiber är även de mycket hållbara: de mjuknar och burrar till sig vid användning, vilket har sin charm.

Hur åldras Alpas plagg, exempel:

Stickytan på Twilight har nästan inte burrat upp sig alls, utan det strama och tätstickade plagget ser fortfarande som nytt ut efter 100 dagars användning.

Crew Neck efter 150 dagars användning. Den relativt lösa stickningen i plagget gör att ytan har burrat upp sig och blivit mjuk och härlig. Bättre och mysigare än när den köptes!

 

Vi testar alla våra plagg personligen. Därför kan vi garantera att varenda Alpa-plagg åldras med värdighet och håller för ordentligt bruk. Vi rekommenderar dig även att med jämna mellanrum se efter ditt plagg och ta hand om det på bästa sätt. Ullplagg behöver nästan aldrig tvättas, utan vädring i friska luften räcker! Dra aldrig bort noppor med fingrarna, det resulterar i fler noppor. Du kan antingen använda en vass rakhyvel eller en nopptrimmer för att bli av med dem. Oftast noppar sig plagget mindre efter första behandlingen. Slätstickade plagg är enklare att behandla. Var extra försiktig med strukturstickade plagg. Om du använder rakhyvel, ta hjälp av en kam för att försiktigt kamma upp nopporna och skydda sedan plagget med kammen för att inte skada ytan på plagget. 

Slutsats:

Korta fibrer och lös stickning i kombination med friktion betyder att det snabbt uppstår noppor. Oftast betyder det att plagg innehållande blandningar av olika material, exempelvis akryl eller polyester antingen var för sig eller i kombination med med andra korta fibrer noppar sig lättare.

Plagg med relativt fast och tät stickning som innehåller garn med långa fibrer är ett bra val när du vill ha ett slitstarkt plagg som håller länge. Om fibrerna i plagget är långa kan de med fördel även användas i mer löst stickade plagg, som får en vacker dunlik burrig yta efter en tids användning.

 

Comments are closed.

Back to top