Varför blir plagget noppigt?

12.9.2017

Lästid ca. 1,5 min.

Du har säkert blivit irriterad på att även dina dyra stickade plagg efter ett tag blir noppiga – och varför blir det egentligen så? Många av de exklusiva varumärkena sparar in på ullfibrernas kvalitet, eftersom få konsumenter kan se om plagget kommer att bli noppigt efter användning. Det dyra plagget som du har investerat i blir tyvärr fult efter att du har använt det ett tag och noppor börjar bildas på ställen där plagget utsatts för slitage och friktion.

Genom att ta reda på hur plagget är konstruerat kan vi göra smartare val när vi vill minimera antalet noppor på plagget. Stickade plagg består av garn, som i sin tur består av fibrer som tvinnats ihop. Noppor (pilling på fackspråk) bildas genom att korta fibrer flyttar sig i garnet och trasslar in sig i varandra, och på så sätt bildas små bollar av ull på plaggets yta. Det är fibrerna i garnet som rör sig när du nöter på en yta på plagget, exempelvis under armarna, på sidan, underarmarna eller om en väska gnider mot ryggen eller axlarna.

Det finns några få grundläggande orsaker till att noppor bildas: sträva, korta eller tunna ullfibrer samt lös stickning.

Varför noppar sig plagget? Orsak 1: Sträva fibrer

Alla ullfibrer har fjäll och de fungerar som små krokar. Grovfjälliga fibermaterial bildar med tiden små bollar av ull som river och sticks, vilket inte är så behagligt för huden. Eftersom alpackaullens fiber och ytstruktur inte är lika sträv som andra ullfiber använder vi det i alla våra stickade plagg. Tack vare alpackaullen är våra stickade kläder väldigt mjuka och de noppar sig inte nämnvärt vid användning.

Mikroskopbild av olika fibermaterial.

Varför noppar sig plagget? Orsak 2: Korta fibrer

När ett stickat plagg är tillverkat av en kort fiber, som ofta också är billig, letar sig snabbt många lösa fiberändor upp till den stickade ytan. Ju fler korta fibrer i plagget, desto lättare bildas noppor på ytan. När du står i butiken och ska välja plagg kan du försöka att pilla loss lite av ullen på den stickade ytan för att se hur lång eller kort den är. De billiga plaggens stickade yta kan kännas bra i butiken, men de noppar sig förvånansvärt snabbt. Alpackaull är däremot en av världens mest värdefulla ullfibrer – de enskilda fibrerna kan vara från 5–10 cm långa!

 

Fiber från vår kofta Twilight.

Varför noppar sig plagget? Orsak 3: Stickmetod

En av de grundläggande faktorerna när du vill hitta ett plagg där det inte uppstår noppor är metoden som har använts vid stickningen. Ju tätare plagget är stickat och ju hårdare garnet är tvinnat, desto färre noppor. Detta beror på att de korta fibrerna inte lyckas klamra sig fast i varandra. Ett tätt stickat plagg med ullfiber av låg kvalitet noppar sig dock inte, men är obehagligt och hårt att ha direkt mot huden. Därför stickas kläder av sämre kvalitet ofta väldigt löst, så att de ska kännas bekväma i butiken. Sanningen avslöjas dock ofta efter en kort tids användning när nopporna uppstår.

Om du vill hitta ett så slitstarkt plagg som möjligt ska du leta efter tätstickade plagg. Löst stickade plagg av långfibrig alpackafiber är även de mycket hållbara. De blir mjukare och burrar upp sig vid användning, vilket har sin charm.

Hur blir Alpas plagg efter användning, exempel:

Den stickade ytan på Twilight har nästan inte burrat upp sig alls – det strama och tätstickade plagget ser fortfarande ut som nytt ut efter 100 dagars användning.

Crew Neck efter 150 dagars användning. Den relativt lösa stickningen i plagget gör att ytan har burrat upp sig och blivit mjuk och härlig. Bättre och mysigare än när den köptes!

 

Vi testar alla våra plagg själva och därför kan vi garantera att alla Alpas plagg åldras med värdighet och håller för ordentlig användning. Vi rekommenderar att du med jämna mellanrum kollar igenom dina plagg och tar hand om dem på bästa sätt. Ullplagg behöver nästan aldrig tvättas, utan du kan nöja dig med att vädra dem i friska luften. Dra aldrig bort noppor med fingrarna, det resulterar i fler noppor. Du kan antingen använda en vass rakhyvel eller en noppborttagare för att bli av med dem. Oftast noppar sig plagget mindre efter första behandlingen. Slätstickade plagg är enklare att behandla, men vi rekommenderar att du är extra försiktig med strukturstickade plagg. Om du använder rakhyvel rekommenderar vi att du också använder en kam för att försiktigt kamma upp nopporna. Du kan även använda kammen som skydd för att inte skada ytan på plagget när du tar bort nopporna.

Slutsats:

Korta fibrer och lös stickning i kombination med friktion betyder att det snabbt uppstår noppor. Detta betyder att det ofta är plagg som innehåller blandningar av olika material som till exempel akryl eller polyester, antingen var för sig eller i kombination med andra korta fibrer, som blir noppiga.

Plagg med relativt fast och tät stickning som innehåller garn med långa fibrer är ett bra val när du vill ha ett slitstarkt plagg som håller länge. Om fibrerna i plagget är långa kan de med fördel även användas i plagg som är löst stickade, som då får en vacker och nästan fluffig yta efter en tids användning.

Kommentarer är stängda.

Back to top