Ånga ditt plagg

7.3.2022

 

Ta hand om ditt plagg, ånga det! 

Alpacka är ett elastiskt och hållbart fiber som behåller sin form. Vid flitig användning brukar ylleplagg tappa formen, särskilt vid armbågarna. En av alpackaullens fantastiska egenskaper är att den återgår till sin ursprungliga form när den kommer i kontakt med ånga. Du kan ånga plagget med en steamer eller med strykjärnets ångfunktion på medelvärme – då håller sig ditt plagg snyggt ännu längre!

Att ånga sitt plagg är att ta hand om och vårda det. Till exempel kan plagg som blivit skrynkliga vid tvätt ångas släta igen. Ångan kan även hjälpa dig att modifiera plagget till önskade mått. Med fuktig ånga och värme kan du tillfälligt lossa på alpackafibrernas grepp om varandra och antingen tänja plagget eller krympa det en aning. När plagget torkar greppar fibrerna åter tag i varandra i sin nya form. 

När du vill modifiera ditt plagg behöver du ett strykjärn med ångfunktion, samt ett underlag som håller för varm ånga. Ångan kan du sätta på max och värmen på inställningen ylle. 

(Observera att både tänjning och krympning återgår en smula när plagget tas i bruk. En krympt ärm blir lite längre och en uttänjd blir kortare än den längd du formade plagget till.) 

 

 

Tänj ditt ylleplagg med strykjärn

Att tänja sitt plagg är väldigt enkelt: Plagget läggs på en plan yta och den del som ska tänjas ångas. Dra lätt i plagget där du vill ha extra längd och stryk åt andra hållet. Upprepa tills du uppnått önskad längd. 

Var försiktig, plagget tänjs överraskande snabbt. Om du tänjer för mycket är det som tur är enkelt att korrigera. 

 

Krymp ditt ylleplagg med strykjärn

När du vill krympa ditt plagg, börja med att ånga den del som ska krympas. Krama sedan ihop plagget och låt torka. Upprepa processen tills du är nöjd. 

Det kan kännas som att plagget inte blir mindre, men krympningen är nästan lika effektiv som när du tänjer plagget. 

Du kan krympa enskilda delar av plagget, till exempel ärmsluten eller halslinningen, om plagget förlorat sin form. Ett annat alternativ är att doppa ärmsluten i varmt vatten och krama ihop så att dom blir mindre. Undvik att gnugga för att inte filta plagget.  

I alla korrigeringar och modifieringar är det viktigt att låta plagget torka innan du tar det i bruk. Låt plagget alltid plantorka så att det inte töjer ut sig. 

0 0 votes
Article Rating
Prenumeration
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top