Laga ditt plagg

7.3.2022

Plagg tillverkade av 100% naturmaterial håller i flera år, men åratal av flitig användning kan orsaka hål i plagget. När materialet nöts och om området där plagget tunnas ut inte förstärks gåt det hål i det till slut. Särskilt viktigt är det att laga stickade plagg, eftersom hålet brukar fortsätta att repa upp sig och hålet bara blir större och större.

Om du märker att ytan på ditt plagg blivit tunnare där det utsätt för slitage, är det smartaste att förstärka plagget direkt, så att du slipper hål. En stickyta som nötts och blivit tunn är uppbyggt som ett nät, vilket gör det enkelt att förstärka och stoppa. Det finns många olika sätt att stoppa stickade plagg och utseendet på lagningen går att variera.

Vissa efterliknar de ursprungliga maskorna i plagget så att den lagade ytan inte ska synas. Det går även att lyfta fram lagningen och låta den vara en synlig del av plagget genom att använda garn i en annan färg eller genom att sy på ett avvikande mönster.

 

Instruktioner för traditionell rutmönster-teknik:

  1. Sy små stygn runt hålet så att alla lösa maskor samlas in. För att vara på den säkra sidan kan du upprepa och sy ett andra varv.
  2. Börja stoppningen genom att sy garnet i ett gallermönster. Färst garnet så att maskorna du tidigare gjort runt hålet döljs av de nya.
  3. Börja i över eller underkanten av hålet och fortsätt genom att väva med garnet. Trä garnet ovanför och under varannan maska, precis på samma sätt som när du väver. När du gjort klart en rad trär du garnet genom den sista maskan och fortsätter med nästa rad. Fortsätt tills hela området fått ett snyggt rutmönster. (Tips, om du använder en vass nål, vänd på nålen och låt nålsögat gå först genom maskorna.)

 

Till sist fäster du garnet på insidan av plagget med några stygn. Gör ingen knut när du avslutar din lagning, plagget ska kunna vara flexibelt och rörligt så att lagningen kan leva och anpassa sig till dina rörelser.

Om plagget tunnats ut kan du förstärka det genom att följa instruktion nummer 3. Lagningsgarnet träs då igenom varje maska istället för att skapa ett rutmönster. Denna teknik är diskretare men kräver mer noggrannhet eftersom du efterliknar den ursprungliga stickningen.

Om du behöver lagningsgarn av oss, skicka oss ett mail på info@alpaknitwear.se och tala om vilket garn du behöver. Vi skickar garn utan extra kostnad med brev hem till dig.

 

Instruktioner för lagning: 

0 0 votes
Article Rating
Prenumeration
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top