Dags för Fashion Revolution igen

19.4.2021

 

Vi uppmärksammar Fashion Revolution hela denna vecka. Kampanjen grundades när byggnaden Rana-Plaza föll ihop den 24.4.2013 i Bangladesh. Byggnaden innefattade flera klädfabriker, affärer, butiker och bank. 

I byggnaden hade det upptäckts sprickor som klädfabrikernas arbetare hade påpekat för sina chefer. Trots detta fick arbetarna lov att gå till arbetet nästa dag. Banken och butikerna stängdes på grund av sprickorna. Den dagen föll byggnaden ihop. 

Av sömnadsarbetarna som arbetade den dagen dog över 1130 och 2500 skadades i olyckan. Rana Plazas kollaps är en av världens mest katastrofala byggnadsolyckor. 

Rana Plaza symboliserar klädindustrins oansvar och hur långt slutanvändaren och klädmärkena är från människorna som tillverkar deras kläder. 

Varje år under sista veckan av april anordnas Fashion Revolution som uppmanar människor att utmana klädmärkena att berätta om vilka som tillverkar deras kläder. 

Under denna vecka kommer vi att berätta mer om hur produkterna tillverkas, om materialen och människorna som tillverkar Alpas produkter. 

 

Vi skänker 50 kr per plagg till Finnwatch

Finnwatch är en organisation som undersöker företags globala påverkan. Organisationen lyfter exempelvis frågor som gäller mänskliga rättigheter och ansvarsfullt företagande.

Finnwatch har lyft fram problem i finska företags tillverkningsprocesser, som har lett till att företagen har utvecklat sina processer till det bättre. Vi på Alpa vill stötta Finnwatch viktiga arbete.

Donationerna kommer att riktas till att stödja forskningsprojekt genom vilket Finnwatch synar de system för ansvarskontroll som används av klädföretag.
.

Denna vecka bland annat:

Från och med Måndag skänker vi 50 kr per sålt plagg till Finnwatch. Kampanjen gäller tom. 25.4.

Onsdag; vi berättar mer om produkterna och dess livscykel, följ oss på Instagram för mer information om detta. Vi kommer även att berätta mer om vårt hållbarhetsarbete. 

Torsdag; var kommer materialen ifrån? Hur föds alpackor upp och hur undviker vi spill i produktionen?

Fredag; vi tittar på produktionen av våra stickade plagg, berättar mer om våra samarbetspartners och hur vi säkerställer en ansvarsfull produktion. 

Lördag; Fashion Revolutions årsdag och viktigaste dag. Vi kikar in bakom kulisserna och visar vilka som tillverkar våra plagg.

Söndag;  vi fortsätter på temat ansvarsfullhet och släpper en 2nd-hand drop! Massor av plagg som varit använda, tvättats och fixats så att de ska få ett så långt liv som möjligt. Sätt klockan på 11 om du vill vara på hugget! 

5 1 vote
Article Rating
Prenumeration
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top