Använd ditt plagg längre genom att serva och laga det

26.3.2021

Vid köp av kvalitetsplagg tar många för givet, att det håller sig som nytt från år till år. Sanningen är ändå, att även det bästa av plagg slits vid användning och kräver att det tas hand om och blir servat för att hålla. Alpa uppmuntrar dig till att ta hand om plagget på ett bra sätt, för att få det att hålla länge. Alpa erbjuder även lagningsservice till våra plagg. 

Att spår av användning syns på favoritplagget ger många huvudbry, även om det i själva verket är oundvikligt vid aktivt användning. Materialets egenskaper, det stickade plaggets tjocklek och fibrerna i sig själva påverkar vilken typ av användning plagget tål.

“Tidigare räckte det att enbart vädra plagget, men nu för tiden vill folk att plaggen även ska kännas bekväma att bära. Många vill att deras stickade plagg ska vara mjuka, lätta och följsamma. Det tär till viss del på hållbarheten. Garnet i ett tunt plagg är tunnare och mjuka, lösa plagg är benägna att noppa sig lättare”, säger Alpas VD Heikki Timlin.

 

Lagningsservice

För att säkerställa en lång livslängd för plaggen och för att spara på vår planet har Alpa en egen lagningsservice. Genom den kan du beställa olika slags lagningar, exempelvis påsömnad av armbågslappar och knappar, eller komplett service av ditt stickade plagg. Lagningsservicen är i samarbete med  lagningsspecialisterna på Ompelimo Tasosauma i Jyväskylä.

 

10 tips för att ta hand om ditt plagg

Naturligtvis vill vi att favoritplagget ska hålla så länge som möjligt. Därför bör du se över det med jämna mellanrum och serva det i tid. Här får du några tips på hur du kan förlänga plaggets livslängd och bevara dess skönhet i många år framöver:

  1. Låt plagget vila så att fibrerna kan återhämta sig i lugn och ro. Enklast är det om du har två plagg som du varierar mellan.
  2. Om plagget tänjs i exempelvis armbågarna kan du hjälpa plagget att återfå sin ursprungliga form genom att ånga det. På så sätt stärks även armbågarna och stickningen blir tätare.
  3. Akta dig för att låta plagget bli gnuggat mot sträva eller nätliknande material, som exempelvis innerfodret på jackan, remmen på väskan eller kontorsstolen. Det tär på den stickade ytan, lösgör fibrer och förtunnar garnet. Plagg som nöts ut och blir tunna går det enkelt hål i.
  4. Vik ärmsluten dubbelt. Ett uppvikt ärmslut håller upp till fyra gånger längre än att inte göra det. Ett utslitet ärmslut kan även lagas genom att vikas till insidan av plagget och sys fast på ett diskret sätt.
  5. Om plagget har blivit tunt, men utan att det har gått hål, rekommenderar vi att stärka insidan av plagget med ett stärkande tyg.
  6. Om det har gått hål i plagget genom att det har fastnat i något, eller att en tråd blivit dragen bör det lagas så snart som möjligt.
  7. Plocka in eventuella tråddragningar med en nål eller virknål till insidan på plagget. På detta sätt undviker du större missöden och ytan på plagget håller sig fint. Trådar som dragits till insidan av plagget påverkar inte stickytans hållbarhet.
  8. Om armbågarna kontinuerligt bli påfrestade genom exempelvis kontorsarbete rekommenderas armbågslappar redan när du skaffar ditt plagg. Dessa går även att sy på i efterhand.
  9. Underhåll stickytan på plagget kontinuerlig om noppor uppstår. Du kan exempelvis använda dig av kashmirkam, nopptrimmer eller en klädborste.
  10. En oslagbar egenskap hos ullkläder är att de på ett naturligt sätt stöter bort smuts. Att vädra ditt plagg ofta och lokalt ta bort smutsfläckar med en fuktig trasa räcker.
0 0 votes
Article Rating
Prenumeration
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top