24/19 2019 Rättelse angående felaktig information på vår webbsida.

24.10.2019

På Alpa tror vi på öppenhet och ärlighet, vi vill därför på eget initiativ korrigera den felaktiga information som funnits på vår hemsida. 

Vår garntillverkare var och hälsade på oss nyligen i ett par dagar och vi gick igenom och hade många diskussioner om alpackaull. Både om produktionen, tillverkning samt färgning och om de etiska aspekterna. 

Vi lärde oss oerhört mycket nytt under dessa två dagar. Vi upptäckte att vi bör korrigera följare fel i vår marknadsföring och kommunikation: 

Rättelse 1.

På våra produktsidor har vi under några månader haft information om att våra produkter har certifierats med GOTS-certifikat (Global Organic Tectile Standard). Informationen är felaktig. 

Det stämmer att vår tillverkare har ett GOTS-certifikat för sin ekologiska produktion. 

Det innebär dock endast den garnproduktionen som framställs av deras egenägda alpackors ull. 

Garntillverkaren framställer tills vidare endast egna produkter från denna GOTS-certifierade produktion, som vi inte kan köpa certifierad ull ifrån – i alla fall inte än. 

Den största delen av alpackaullen, som vår garnproducent även tillverkar är ursprungligen ifrån tusentals olika mindre alpackafarmare. 

Även fast alpackorna nästan enbart äter det som växer fritt i naturen är en dyr ekomärkning och uppföljning av detta inte möjlig för dessa småfarmare. 

Miljövänligt: ja, certifierad ekologisk uppfödning: nej. 

Rättelse 2.

Vi har talat om att Perus regering reglerar minimipriser för säljaren av alpackaull. 

Informationen är föråldrad. 

Informationen grundar sig i samtal, ansikte mot ansikte med garnproducentens representant i Italien. 

Regleringen för de minimitariffer som Perus regering satt upp var ett test, som man avbröt för att korruption blev ett bakslag. Priset på alpackaull har varierat i flera år beroende på utbud och efterfrågan och priset har fritt varierat på marknaden. 

För flertalet av ullproducenterna är ullproduktion en extra inkomst och hyvydsysslan är något annat- ofta från gruvarbete i bergsområdena. 

I diskussionerna framkom en annan positiv nyhet: vår garnproducent informerade oss om att de som bäst håller på att skaffa ett Fairtradecertifikat till alla sina garner! 

Hälsningar från oss på Alpa

0 0 votes
Article Rating
Prenumeration
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top