Alpacka, konungarnas fiber

3.9.2019

Alpacka är ett av världens finaste fibrer. Ullen har en silkeslen slät känsla, en vacker lyster och är exceptionellt hållbar mot noppor. De hårda levnadsförhållandena i Andernas skyhöga berg har gett alpackan unika och speciella egenskaper: 

SLÄTHET

Alpackans ullfibrer är släta, inte fjälliga som andra typer av ullfibrer brukar vara. Därför känns det slätt och lent mot huden. Utöver känslan av lenhet ger alpackaullens släta fibrer ullen en vacker glans. Alpackans släta fibrer är naturligt smutsavvisande och därför kräver våra kvalitativa plagg i princip aldrig någon tvätt. Vädring räcker.

LÅNGA FIBRER

Alpackaullens fibrer är mycket långa, i bästa fall upp till tio centimeter! Fiberlängden är en av grundorsakerna till varför plagg av alpackaull nästan aldrig blir noppiga. 

VÄRMANDE

Om du inte gillar att frysa har vi en glädjande nyhet till dig: alpacka anses vara ett av de varmaste ullmaterialen. I alpackaullens fibrer finns det luftfickor som gör att det isolerar väl mot kyla. Plagg tillverkade av alpackaull får vid användning en vacker mjuk yta som gör plagget värmande. 

ANDAS

Alpackaull kan förflytta fukt mer effektivt än andra ullmaterial. Mot huden känns det härligt och torrt även när du rör på dig eller blir varm. Även fast alpacka är ett material som värmer bra känns det inte för varmt, tack vare sina fuktförflyttande egenskaper. 

ALPACKA OCH DJURHÅLLNINGEN

I Peru lever alpackorna halvvilda och hjordarna samlas ihop när ullen ska klippas. I Peru behandlas alpackorna med stor värdighet eftersom alpackan är ett respekterat djur både kulturellt och historiskt och de är mycket värdefulla. I Inkariket var alpackorna reserverade för kungligheterna och makthavarna, inte konstigt, eftersom den sällsynta alpackans ull är märkbart lenare, varmare och mer hållbar än fårull. Alpackaullen innehåller inget lanolin, vilket gör att ullallergiker med fördel kan använda alpackaplagg.

Alpackauppfödning är mer ekologiskt än get och fåruppfödning. Den mjukt ulliga alpackan beter sig skonsamt mot sin uppväxtmiljö. Dess mjuka fötter sliter inte på markerna och den äter inte upp växterna med rötterna. Även klippningen av alpackorna är ett viktigt arbete i djurhållningen, eftersom dess tjocka päls blir för varm på sommaren. Största delen av djuren förhåller sig med ro till klippningen, vissa rent utav njuter av det. Alpacka är alltid mulesing-fritt.

Alpackor finns bara i en begränsad mängd i världen; uppskattningsvis cirka 4 miljoner. Av kashmirgetter finns det 450 miljoner. Alpacka är tack vare sina unika egenskaper ett fantastiskt men sällsynt fiber och våra upplagor är små och åtkomsten på Alpackaull varierar.

GARNKVALITÈERNA VI ANVÄNDER

Fine Special Alpaca: Kvalitén vi använder oss av allra mest. Ökar hållbarheten i plagg som har ytstruktur. Basmaterial i ett kvalitativt stickat plagg.

Baby Alpaca: Mycket mjuk fiberkvalitet. Används i fasta stickade plagg och plagg med slät yta samt vävda sjalar. Baby Alpacka är inte, namnet till trots från alpackaföl, utan det är en benämning av finare alpackakvalité. När alpackorna klipps uppnår bara en liten del av ullen Baby Alpacka kvalitetsklassificering. Den sällsynta men högsta kvalitén av detta fiber är eftertraktat och klassas därför som mer exklusivt än Fine Special kvalitén vi använder oss av i vanliga fall.

Premium Baby Alpaca: Sällsynt och mycket fin fiberkvalitet. Används exempelvis i våra silke/ alpackasjalar.

Royal Alpaca: Den allra bästa och finaste alpackakvalitén. Används i fina silkes/ alpackagarner.

Allt vårt garn är av ekologiskt framtagen peruansk ull som har OEKO-TEX 100 klass I standard (bevisat fri från negativa substanser).

4.5 4 votes
Article Rating
Prenumeration
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top