Alpackaull känns som silke mot huden

8.5.2019

Originalinlägget är postat av journalisten och bloggaren Noora Shingler. Inlägget är fritt översatt till svenska.

*ett betalt samarbete med Alpa.

Jag väljer oftast naturmaterial framför syntetiska fibrer. I garderoben tynger även miljö och hälsoaspekterna. Många funderar nödvändigtvis inte över vilket material plagget de klämmer och känner på i butiken, är tillverkat av. Till exempel är många veganmärkta produkter av plast. Om veganism är grejen, välj alltid veganska naturmaterial, för att genom att konsumera plast gör du inte naturen eller djuren någon tjänst.

Å andra sidan, jag skulle inte heller vilja upprätthålla den industriella djurhållningen, vilket gör att det ibland känns som att jag bara kan välja mellan dåliga alternativ. Exempelvis är inte all ull etisk. Lamm lider inte av varsam ullklippning, men tyvärr kan produktionsmetoderna vara ganska hemska. Därför bör man vara noggrann med ullets ursprung.

En ullsort, i alla fall för tillfället, alltid mulesingfritt och etiskt, är alpackaull. Alpackorna lever halvvilda i Peru och samlas ihop när de ska klippas. Alpackor hålls inte för köttets skull och i världen finns det gissningsvis bara 4 miljoner individer, av exempelvis kashmirgetter finns det över 450 miljoner.

Alpackaull är ett av världens finaste ullfibrer. Alpacka är historiskt och kulturellt värdefulla och alpackor är dyra. I Inkariket var den mjuka, släta och hållbara alpackaullen endast reserverad för kungligheter.

Jag har testat varumärkets stickade plagg i en månads tid nu. Även hållbarhets och modeexperten Outi Pyy skrev nyligen om alpackan:

”Alpackaullens styrka är dess långa fibrer och dess elasticitet. Tack vare de långa fibrerna noppar det sig inte lika lätt som exempelvis kashmir och andra typer av ullfibrer. Elasticiteten ger plagget flexibilitet och förebygger på så vis att plagget tänjs ut. När man får in dessa två i ett plagg, är slutprodukten ett mycket praktiskt och långlivat kvalitativt plagg. Garnets tjocklek påverkar dock alpackaplaggets livslängd och dess slitstyrka, eftersom plagget slits vid bruk, fast du aldrig skulle tvätta det i maskinen.”

I Finland är alpackakläder relativt okända, troligen på grund av priset. Det kostar ungefär tre gånger så mycket som Finsk lammull. Ett alpackaplagg är alltså en investering och kvalitén når verkligen upp till nivån. Fibrerna är släta och ingen strävhet finns. Fast alla mina plagg jag testat från Alpa är stickade, noppar de sig inte alls. Plaggen är släta och mjuka och de har bibehållit sin form. De har inte filtat sig eller tänjts ut. De känns som, du vet, gammeldags kläder, som är tänkta att hålla i 50 år.

Finska Alpa tillverkar kläder och sjalar av Peruansk alpackaull och utbudet är brett. Plaggen kommer inte till sin rätt i webbutikens bilder, som ser superkvalitativa ut live. Själv gick jag och testade kläderna i Helsinki på Sokos (ett stort varuhus), jag är ovan att beställa något via nätet utan att jag har fått känna på produkten med mina egna händer.

Min egna favorit i utbudet är Alpas Chilly, som når ned till låret. Modellen är avslappnad och fungerar som ett hemmaplagg lika bra som ute bland folk. Materialet är fantastiskt, 100%:ig alpackaull.

Efter valet har jag bara haft lust att gå runt hemma i raggsockor och dricka te. Chilly speglar ganska exakt mitt humör just nu. Imorgon börjar jobbet igen och då kan jag dra på mig ett par stuprörsjeans under klänningen.

Ett annat favoritplagg i Alpas utbud är midjekorta koftan Silent. Den är tunn och får plats under exempelvis en skinnjacka, men värmer ändå. Jag gillar koftans enkla skärning, den är enkel att kombinera med vad som helst. Särskilt gillar jag koftans knappar. Även Hazy (bilden nedan) har trevliga knappar, som gör ett annars så vanligt plagg intressant.

Produkter stickade av alpackaplagg passar förresten vissa ullallergiker, eftersom alpackaull inte innehåller fett (lanolin), som fårull gör. Alpackaullfibrerna är långa och och kliar eller irriterar inte huden. Alla dessa plagg jag testat går utmärkt att ha direkt mot huden, kliar inte alls. En sak till om materialet, det är underbart att det förflyttar fukt dubbelt så bra som fårull, alltså absorberas svett snabbt och materialet klibbar inte mot huden.

På alpas sida berättar de om olika alpackakvaliteter:

  • Fine Special Alpaca – Vår vanligaste kvalitet. Ger hållbarhet till våra stickade plagg med särskild ytstruktur.
  • Baby Alpaca – Mycket mjuk fiberkvalitet. Används i fasta och släta stickytor och vävda sjalar.
  • Premium Baby Alpaca – Mycket sällsynt och extremt fin fiberkvalitet. Används exempelvis i våra silkes-alpackasjalar.

Ett förtydligande: baby alpaca är inte alpackafölets ull, det är en benämning för finare, mjukare och mer kvalitativ alpackaull.

En till Alpa-favorit: Blackbird (nedan). Mönstret är läckert, om man fick den här i kort modell, vore jag såld! Alpas plagg för kvinnor är till stor del ganska tighta i ärmsluten, jag skulle även kunna tänka mig att klä mig i herrplaggen. Jag skulle kunna sakna ett komplett unisexutbud från Alpa!

På Outis blogg finns fina bilder, där ni hittar herrkollektionens Shawl Collar-cardigan i mängden, ganska komplett. Just ett sådant plagg, som gott och väl skulle kulla vara hörnstenen i min egna garderob.

Utöver kvalitativa och etiska plagg kan Alpa berömmas för annat också: företaget har öppnat upp sin produktion helt. De stickade plaggen framställs på Litauiska familjeföretag, som har över 120-års erfarenhet av stickproduktion. Fabrikerna har bland annat vunnit priser för sin goda arbetsmiljö. Produktionen är i Litauen, för att formstickade plagg kräver en särskild sort maskiner, och det har inte funnits i Finland på årtionden. Tyvärr. Jag önskar att den dagen kommer då det blir lönsamt att bedriva klädproduktion här. Jag vill tro, att den dagen kommer! Glädjande är även att det i Alpas produktion inte används giftiga färger och produktionssvinnet är minimalt.

…testa själv, så förstår du, varför materialet är helt fantastiskt. En självklar potentiell present, till exempel till mors dag.

Bilder: Ossi Paloneva

0 0 votes
Article Rating
Prenumeration
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top