Hur undgår ni spill i produktionen?

12.10.2017

Textilavfall är ett av våra största problem och fyller världens soptippar. Kläder görs över förfrågan och klädkedjorna hivar sina säsongsbundna kollektioner genom outlets till utvecklingsländernas torg och avfallshögar.

Vi har en vision om att göra saker annorlunda – det blir nästan inget spill för Alpa i produktionen och till det finns några enkla skäl:

  1. Vår design grundar sig på tidlöshet. Vid designen av vart och ett av våra plagg är tanken att just den modellen ska kunna sälja lika bra nu som om fem år. Väldesignade kläder säljer alltid. Mindre flyktigt mode, mer stil.
  2. Vi producerar inte produkter på måfå, utan efterfrågan av produkterna kartläggs via omröstningar genom våra e-postlistor samt förbeställningar. Storleken på den första beställningsomgången är i allmänhet sådan, att den räcker till för våra förköpsbeställningar och ger oss ibland ett litet extra försäljningslager.
  3. Om produktionsfel upptäcks på produkten, till exempel på en söm eller ett knapphål, skickas den till fabriken eller till en lokal skräddare för reparation. På fabriken används materialet med omsorg: garnet från de misslyckade testbitarna och prototyperna spolas tillbaka på nystanen och återanvänds.

Allt detta betyder, att när du får ett stickat plagg från oss betalar du bara för ett av de stickade plaggen – inte för de delar som går ner i soporna eller transporteras till andra sidan haven.

 

Priset på kvalitetskläder är högre än “fast fashion” (det snabba flyktiga modet) men materialet, livslängden och komforten är som natt och dag. När ett budgetplagg tappar formen och börjar noppa sig, har Alpas stickade plagg som bäst börjat mjukna och anpassat sig efter sin ägare.

Plagg som är tillverkade för att hålla belastar inte miljön och behöver inte slängas i klädinsamlingen, utan det förälskar man och fäster sig vid. Ett sådant plagg vill man också laga och använda tills det är uttjänt.

-Lauri / Alpa

Kommentarer är stängda.

Back to top