Alpackaplagg på sommaren, Mirjams upplevelser

22.3.2019

Jag har aldrig varit i sydamerika och sett dess regnskogar. Jag har inte beundrat blånande berg och alpackor på bete längs dess bergssidor. Jag har inte mött lokalbefolkningen, som påverkat mig djupt med sina värmande och funktionella kläder de lånat mig. Jag har bott i Finland, i dess sommar, höst, vinter och vår och klätt mig i alpackaplagg.

Även fast tanken om Alpa föddes i Andernas berg tar plagget inte mig med till Sydamerika. Framför mina ögon ser jag inte Ubinas eller Titicaca och plaggen får mig inte att känna bergsvinden eller pumans vrål i natten. Jag påstår inte att jag skulle kunna föreställa mig själv i Alpas plagg på ett äventyr i sydamerika. Det är inget jag önskar heller: ett skandinaviskt designspråk och peruansk ull är en optimal kombination även i mitt hemland.

Alpa lovar, att plaggen går att använda överallt: de andas, känns bra och är hållbara. En mössa jag har har hållt ända sedan företagets grundades. De andra plaggen har jag bekantat mig med nu när jag fått testa dem.

Jag har använt Mild som jacka och värmande plagg. Den känns lyxig när jag har den på mig och är inte för varm att ha under en jacka. En lång kofta behandlas ofta lite hur som helst; du sitter på den, när du cyklar virvlar den runt i vinden nära stänkskärmen. Fast jag har använt min Mild flitigt är den fortfarande helt fri från noppor, fin och skrynkelfri. Vid tvätt i maskin är det handtvättprogrammet som används.

Även fast Alpa fick sin början i Sydamerika, fick Mild sin inspiration från dropparna som faller ner i snön från trädens grenar. Här sammanfattas allt: Alpa med peruanska rötter men med koppling till Finland är hemma, liksom borta som bäst i både varmt och kallt klimat.

-Miriam

0 0 votes
Article Rating
Prenumeration
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top