Varför blir plagget noppigt?

Snabb leverans, 1-4 dagar. 30 dagars gratis byten och returer!


Tre orsaker till varför dina plagg alltid noppar sig!

 

Sträva fibrer

 

Korta fibrer

 

Stickmetod

Du har säkert blivit irriterad på att till och med din senaste, ganska dyra tröja blev noppig direkt? Varför blir det så? Många av de exklusiva varumärkena sparar in på ullfibrernas kvalitet, eftersom få konsumenter har lärt sig att känna igen kriterierna för ett kvalitetsplagg. En dyrköpt erfarenhet som du nu ska få hjälp med!

Genom att ta reda på hur plagget är konstruerat kan du göra smartare val och köpa rätt plagg för rätt ändamål. Stickade plagg består av garn, som i sin tur består av fibrer som tvinnats ihop. Noppor (pilling på fackspråk) bildas genom att korta fibrer i garnet trasslar in sig i varandra och bildar små bollar av ull på plaggets yta. När du rör på dig rör sig även fibrerna i plagget. Om fibrerna är för korta bildar de snabbare bollar, alltså noppor på plagget. Mest noppor blir det där slitaget är som störst, till exempel under armarna, på sidan, vid underarmarna och om du har en väska eller annat som gnider mot ryggen av plagget. För många är kontorsstolen den största boven här, den kanske vanligaste noppbildaren av alla för dig som jobbar på kontor!

Noppor uppstår främst för att ullfibrerna är: sträva, korta eller tunna eller för att plagget är stickat väldigt löst.

 

DAM HERR ACCESSOARER

1. Sträva fibrer

Det är kanske smått överraskande att alla ullfibrer har fjäll, och de fungerar som små krokar. Grovfjälliga fibermaterial bildar med tiden små bollar av ull som river och sticks, vilket inte är så behagligt för huden. Vi på Alpa har specialiserat oss på alpackaull, och eftersom alpackaullens fiber och ytstruktur inte är lika sträv som hos andra ullfiber använder vi det i alla våra stickade plagg. Tack vare alpackaullen är våra plagg väldigt mjuka och de noppar sig väldigt sällan vid användning. Att det dessutom förflyttar fukt från huden snabbare än andra naturfibrer är ett stort plus, men vi tar det i en annan diskussion.

 

2. Korta fibrer

När korta=billiga ullfibrer används, letar sig snabbt många lösa fibrer upp till den stickade ytan. Ju fler korta fibrer i plagget, desto lättare bildas noppor. När du står i butiken och ska välja plagg kan du testa att pilla loss lite av ullen för att se hur lång eller kort den är. De billiga plaggen kan på ytan kännas bra i butiken, men de noppar sig förvånansvärt snabbt. Ofta vid första tillfället du använder det. Alpackaull är däremot en av världens mest värdefulla ullfibrer – de enskilda fibrerna kan vara upp till 10 cm långa. Ett riktigt dröm-material om du frågar oss!

 

3. Stickmetod

Den tredje orsaken till varför ditt dyra plagg har noppat sig direkt kan vara stickmetoden. Ett för löst stickat plagg håller inte ihop, vilket inte är särskilt förvånande. Ju tätare och fastare stickningen är, desto bättre håller det ihop. Om garnet dessutom är tvinnat hårt är även det en viktig faktor till varför noppor har svårt att bildas i plagg med tät stickning och ett på rätt sätt tvinnat garn. Ibland kan tätstickade plagg vara direkt obehagliga att ha på sig, eftersom de sticks och är stela och svåra att röra sig lätt och ledigt i. Därför stickas billiga plagg med billiga material ofta väldigt löst för att de ska kännas härliga att känna på i butiken. Sanningen visar sig oftast vara väldigt noppiga plagg som inte alls är sköna eller snygga att ha på sig.

Ett tips när du vill hitta ett så slitstarkt och långlivat plagg som möjligt är att leta efter tätstickade plagg med långa fibrer. Om fibrerna är långa är även löst stickade plagg ett bra val, eftersom de håller ihop och samtidigt är mjuka och burrar upp sig på ett härligt sätt när du använt plagget ett tag.

Här brevid ser du en bild på vår modell Twiligt, som är tätstickad och knappt har några spår av användning. (Fast koftan blivit använd i över 100 dagar!) 

 

En av våra modeller, Crew Neck såg ut så här efter 150 dagars användning. Den relativt lösa stickningen i plagget gör att ytan har burrat upp sig och blivit mjuk och härlig. Bättre och mysigare än när den köptes!

Crew Neck Lite finns inte i vårt sortiment längre, men samma typ av stickning hittar du bland annat i plaggen Mellow, Moment och Vesikko.

Vi kavlade upp ärmarna, bokstavligt talat

I över 10 år har vi testat, misslyckas och lyckats ta fram plagg som verkligen håller! Vi testar alla våra plagg själva och kan därför garantera att alla Alpas plagg åldras med värdighet och håller för ordentlig användning. Våra plagg håller så pass bra att vi har öppnat en 2nd hand-avdelning för använda Alpa-plagg. Ibland behöver plaggen lite omsorg innan vi listar dem till försäljning igen. Vissa behöver förstärkta ärmslut och andra behöver få ett hål lagat eller kanske lappar på armbågarna, men för det mesta räcker det att vi tvättar och går igenom plaggen ordentligt för att ge plaggen en chans att hitta nya ägare. 

En rekommendation är att med jämna mellanrum kolla igen och fixa till dina plagg. Om du har fått noppor på din tröja, borsta bort dom med en klädborste. Oftast är det första omgången noppor som syns mest, men efter att du tagit bort dom med till exempel en noppborttagare eller en vass rakhyvel noppar sig plagget mycket mindre. Om plagget har tänjt sig och är lite smutsigt; kavla upp ärmarna och tvätta det för hand. Det är verkligen tillfredställande och går snabbt när du har rätt tvättmedel hemma. Ullplagg behöver normalt sett inte tvättas mer än ett par gånger per år. Vädring räcker eftersom det rengör sig själv ute i friska luften! 

 

Slutsats

Korta fibrer och lös stickning i kombination med friktion betyder att det snabbt uppstår noppor. I verkligheten betyder det att det att plagg som innehåller blandningar av olika material som till exempel akryl eller polyester, antingen var för sig eller i kombination med andra korta fibrer snabbt blir noppiga. Om ullfibrerna dessutom är korta och plagget är löst stickat sitter du snart där med ännu ett plagg fullt av noppor som skaver mot huden.

Nästa gång du ska köpa ett plagg du tänkt använda länge; tänk på att välja ett som är relativt fast stickat med långa fibrer i naturmaterial. Då får du ett plagg som håller länge. Långa fibrer kan även med fördel användas i löst stickade plagg, som efter en tids användning får en fluffig och härlig yta. Om du dessutom köper tidlöst designade plagg som inte är trendkänsligt kommer du troligen att använda det i flera år!

 

Back to top